Teknologi

WordPress: Panduan Cara Design Contact Form 7

Cara Design Contact Form 7 | Sebelum ni Acul dah ajar cara pasang dan setting plugin Contact Form 7 kat blog. Untuk artikel Kali ni pula, Acul nak tunjukkan cara design Contact Form 7 yang korang boleh ikut untuk mencantikan lagi form korang.

Form yang cantik dan tersusun boleh memudahkan pengguna internet menggunakan form korang. Jadi tak susah la mereka nak mengisi kalau mereka ada sebarang persoalan atau pertanyaan. Ini kalau form tu berterabur, memang akan menyusahkan diorang dan boleh mengakibatkan diabaikan. Kang tak pasal-pasal terlepas projek berjuta-juta kan? hehe…

Cara Design Contact Form 7

cara design contact form 7

Untuk design Contact Form 7 korang perlu faham serba sedikit kod html dan css. Kalau korang tak faham pun tak apa. Korang boleh copy & paste kod yang Acul bagi ni bulat-bulat je. Korang boleh tengok contoh design tu kat sini.

Langkah 1

Copy & paste kod diatas dan letakkan dalam bahagian Form dalam contact form korang. Korang bebas nak bermain kod diatas. Ikut kepada kesesuaian pada theme korang. Jangan takut mencuba. Kalau tak mencuba korang tak akan dapat hasil yang korang nak heeeโ€ฆ

Oh yaโ€ฆ Jangan lupa backup dulu kod asal untuk elakkan korang menangis tepi bucu katil nanti. Sebelum memulakan sebarang editing pastikan buat backup terlebih dahulu.

Langkah 2

Seterusnya buka file style.css dan masukkan kod css diatas. Korang boleh buka file style.css ni melalui dashboard wordpress korang jika korang tak ada software FTP seperti filezilla. Dengan kod css ni korang bebas nak buat design form korang.

Ikut kreativiti korang sendiri nak bermain dengan warna dan susunan form tu nanti. Pastikan setiap kerja korang diakhiri dengan button save. Jangan lupa save pula ya. Kang penat je korang buat tapi hasil tak menjadi hehe…

Korang boleh tengok Demo Design Contact Form 7 ni disini untuk dijadikan rujukan.

___

Kalau nak diikutkan panduan ni senang dan simple je. Tapi jika korang tak paham korang boleh tanya di ruangan komen. Acul akan cuba bantu korang sebaik yang mungkin.

Mengenai Penulis

Mula menulis blog sejak dari tahun 2015 sehingga kini, Mohd Rasul merupakan front end web designer dan blogger sepenuh masa yang berasal dari Shah Alam, Selangor. Sehingga kini saya telah menghasilkan pelbagai jenis laman web untuk pelanggan-pelanggan saya dan mempunyai lebih 5 tahun pengalaman didalam bidang ini. Anda boleh lihat Portfolio saya jika anda berminat untuk mengetaui lebih lanjut mengenai perkhidmatan saya.

6 komen pembaca

    • Mohd Rasul
      Mohd Rasul

      haha… mmg best. jgn tak mencuba ๐Ÿ˜€

    • Mohd Rasul
      Mohd Rasul

      eh paste ke bahagian form. silap pulak ๐Ÿ˜€

    • Mohd Rasul
      Mohd Rasul

      yep camni je. ikut mudah je ๐Ÿ˜€

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

CommentLuv badge

 

Lagi Artikel Menarik